Flux RSS

Bilantul responsabilitatii sociale pe 2010

Posted on

In facultate am facut analize pe studii de caz ale marilor campanii de CSR, le stiam pana in cel mai mic detaliu logistica si munca de promovare. La un moment dat, insa, am inceput sa le privesc ca pe niste proiecte credibile (in anumite cazuri). Asta s-a intamplat dupa ce am vazut preocuparea mai multor companii in proiecte de genul asta la Olimpiadele Comunicarii.

Dar de atunci au trecut deja doi ani si am observat schimbari considerabile pe zona de comunicare sociala corporativa. Companiile au inceput sa activeze fonduri pentru comunicare, iar asta a implicat si CSR-ul. Primele trei care imi vin in minte acum sunt Fundatia SensiBlu, Petrom si Cosmote. Fundatia SensiBlu are anual campanii foarte bine targetate, clar formulate si bine canalizate. Imi aduc aminte de o campanie de-a lor pentru sensibilizarea romanilor cu privire la violenta domestica asupra femeii. Au folosit ca tehnica marketingul direct, astfel incat sa ajunga fix la cei/cele direct implicati/e in problema asta. Pe cei de la Petrom i-am reperat ca implicati in programe de CSR o data cu „Tara lui Andrei”, despre care am aflat cu mult inainte de a fi lansata prin intermediul seminariilor de acum doi ani de la OC. Cel mai recent dintre exemple este Cosmote pentru ca de Revelion, in timp ce asteptam miezul noptii, am aruncat un ochi spre TV si am dat peste campania lor de sfarsit de an „Mesaje de iubire”.

Despre ce au facut bine sau rau sau n-au facut corporatiile in 2010 n-as putea sa ma exprim prea elaborat dintr-un singur motiv: au fost putine campaniile de CSR care au ajuns la mine. Unul dintre motive ar putea fi ca nu eu eram targetul lor. Si nu este vorba despre vreo scuza, ci de o constatare in urma unei analize a targetului campaniilor pe 2010 pe care le-am descoperit aici. Stiu insa altceva: au fost campanii mici precum cea realizata de Centrul Filia impotriva violentei domestice cu impact mai puternic decat al unor corporatii renumite. De asemenea, am avut placuta surpriza sa vad ca sunt companii care iau in calcul chiar din primii ani de la infiintare un buget special alocat CSR-ului.

Mi-ar placea sa vad campanii de CSR pentru tineri, nu doar realizate prin tineri. Mi-ar placea sa vad implicarea corporatiilor in gasirea unui loc de munca pentru tinerii romani, mai ales ca ele sunt cele care pot si beneficia de pe urma muncii depuse de ei. Recunosc, este posibil sa fi fost vreo astfel de campanie si mie sa-mi fi scapat. Dar mi-ar placea sa vad macar rezultatele unui astfel de demers. Hoinaru a incercat ceva pe partea asta, dar nu e nici pe departe CSR. Doar un mic ajutor dat unor colegi de breasla.

Daca e sa vorbim si despre contributia personala eu m-as implica in campaniile cu potential, le-as sustine, asa cum am facut si pana acum. Cred ca initiativele credibile, realizabile, fezabile merita sa fie sustinute pentru a putea exista si o urmatoare editie sau o comunicare mai extinsa, astfel incat sa atinga diverse tipuri de publicuri.

Acest post este rezultatul mailului pe care l-am primit de curand de la Corina despre responsabilitatea sociala 🙂

4 responses »

  1. Ce frumos ai scris, Bianca 🙂 Multumim pentru raspunsul la bilant!

    p.s: Mereu cand citesc despre OC-uri mi se face dor de acea perioada… 🙂

    Răspunde
  2. Pingback: Bilantul Responsabilitatii Sociale pe 2010 « Dragos Dehelean – Relatii Publice si comunicare online

  3. Pingback: Ultima săptămână a bilanţului responsabilităţii sociale « Vorba Corinei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: